En historiegenomgång
En historiegenomgång

DalaBryggeri började som en idé i Rättvik 2011. Personen som fick idén var Victor Hård af Segerstad, kock och restaurangägare. Efter det hände inte så mycket. Han lät idén vila några år och tog upp den igen under 2015.

Initialt var hans enda tanke: ”Jag vill verkligen starta ett lokalt bryggeri”. Sagt och gjort – namnet DalaBryggeri fastställdes och man hittade en lokal i närheten av dalaskogen bland rättvikstallar och svindlande höjder. Victor tänkte vidare: ”Att brygga öl bör inte vara mycket mer komplicerat än att koka en riktigt bra sås”. Men det visade sig att de två aktiviteterna inte alls kan likställas.

Inte alls.

Där stod han alltså år 2015 med ett nytt halvstartat bryggeri och en alltmer påtaglig känsla av förvirring.

Det dröjde dock inte länge innan tidigare Oppigårsmedarbetaren Mattias Eriksson, bryggeritekniker anslöt sig. Nu var bryggeriet äntligen ett faktum!

Det var ungefär här man tillsammans kom fram till att bryggeriets öl ska vara ekologisk. Och att sortimentet ska bestå i klassiska ölsorter. Och att alla öl man utvecklar och brygger ska vara till för just alla. Ingen trippelIPA och inget suröl med smak av vilda hallon från Österlen.

Som för alla andra bryggerier var man i början nyfikna på att se hur vattnet skulle passa ölen. Det är ju vatten som är den grundläggande beståndsdel som gör just öl till en dryck. Eftersom vattnet i Rättvik är rikt på salter och mineraler visade sig att det var som klippt och skuret för att brygga öl på.

Vi stannar till vid vattnet

Vi stannar till vid vattnet

Ölen bryggs alltid på friskt och kristallklart dalavatten, hämtat direkt från den forntida isälv som dundrade fram i Rättvik.

Det var ungefär 9 400 år sedan inlandsisen smälte undan i Rättvik. På sin väg till Siljan drog isälven med sig grus som blev sand och som slutligen blev botten till Rättviks vattentäkt. Idag filtreras vattnet naturligt genom ungefär 80 meter sand. Det gör att smaksättande mineraler och salter adderas. Vilket i sin tur alltså passar helt perfekt till bryggeriets öl.

Efter den första sommaren kom också Marcus Lindborg, bryggmästare till. Där stod man plötsligt med över femton års genuin erfarenhet av ölhantverk och var redo att ta Dalarna och resten av Sverige med storm.

Om vi nu utelämnar lite tjafs och spolar fram till 2016 och 1 april är vi framme vid tiden då den ljusa lagern, bryggeriets första öl, nådde sin tilltänkta slutstation: handen på någon med behov av lite mer Dalarna i livet. Och vilken succé det blev och fortsätter vara!

Häng med oss på Facebook

Till facebook

Senaste öl-nytt

Aktuellt

Vårt öl-team

Möt teamet
[instagram-feed]

#litemerdalarna

DalaBryggeri | Snickerivägen 1E | 795 32 Rättvik
FACEBOOK INSTAGRAM